בארץ

האולפנים לעברית בימי הקורונה

האולפנים לעברית בימי הקורונה

האולפנים לעברית בימי הקורונה

לומדים מרחוק – מרגישים קרוב

אלפי עולים מבוגרים ממדינות רבות לומדים גם בימים אלה של קורונה במאות כיתות באולפנים של האגף לחינוך מבוגרים במשרד החינוך בכל רחבי הארץ.

עם פרוץ המשבר והתחלת השבתת הלימודים במוסדות החינוך התגייס האגף ללמידה מרחוק והוביל מהלך של שגרת למידה במצב חירום ובהתאם להנחיות משרד הבריאות.

המורים, המדריכים, מנהלי האולפנים והמפקחים, התגייסו כולם בתחושת שליחות למשימות החשובות: קיום קשר לימודי רציף עם הלומדים באמצעות הפלטפורמות הדיגיטליות המגוונות;  המשימה הלאומית החיונית של שמירה על קשר אישי ותומך עם הלומדים, העולים החדשים, שזה מקרוב הגיעו לארץ ומתמודדים עם מציאות מורכבת.

האגף לחינוך מבוגרים בנה בשנים האחרונות תשתית נרחבת של למידה מתוקשבת: הקמת אתר Moodle פעיל, עשיר בטקסטים ותרגילים, במצגות ובסרטונים והקמת אתר לכל כיתה ב-Moodle.

אחד הכלים הבולטים ללמידה מרחוק שהאגף יצר הוא החדשון בעברית קלה, המשמש, בימים של שגרה ובימי חירום, לומדי עברית בכל הגילאים בארץ ובעולם. באמצעות החדשון הלומדים יכולים להתעדכן –בזמן אמת ובעברית – בנעשה בארץ ובעולם ולהיות חלק מהשיח הישראלי. בימים אלה של לימודים מרחוק – חשיבותו של החדשון מתעצמת אפילו יותר.

לכל אלה נוספה עתה, ברוח הזמן, למידה באמצעות zoom  וכיתות רבות מתכנסות ללמידה יומית מרחוק באמצעותו.

מורים ותלמידים בכל האולפנים מדווחים על למידה משמעותית, על חשיבות הלמידה ללומדים – לשמירה על שגרה כלשהי, להתקדמות בעברית ולחיזוק הקשר עם החברים ועם המורה.

מורים ולומדים כתבו לנו על תחושותיהם בימים אלה. אנו מביאים כאן דוגמאות אחדות מתוך הדברים שקיבלנו. הדברים מדברים בעד עצמם.

 

בצילום: שיעור לילה בזום באולפן המשך תק"א, חרוב/ קלישר באר שבע

ואדים גורלניק, מנהל אולפן 'מורשה' בירושלים (בעצמו בוגר האולפן בעבר):

בימים אלו, בהם אנו נדרשים לחזק ולתמוך אחד בשני על מנת לצאת מן המשבר הפוקד את העולם מחוזקים ובריאים, עלינו לעשות את המרב גם למען תלמידי האולפן.

בתוך ימים ספורים נערך אולפן ׳מורשה׳ ללמידה מרחוק באמצעות zoom. כל הצוות, כולל המורות שלא היו מתוקשבות קודם, התגייס למשימה. מדי יום נערכים שיעורים על ידי כל המורות לכל הכיתות. ההיענות של התלמידים והשתתפותם בשיעורים מרבית. על מנת להמשיך את הקשר עם התלמידים אנו נעזרים הן באתר שלנו, הן בקבוצות הווטסאפ של כל כיתה והן באפליקציה הייחודית שהאולפן פיתח.

תגובות התלמידים נפלאות ומעידות עד כמה הם כמהים לקשר עם המורים, אשר מעבר ללימודי העברית מעניק להם גם תמיכה נפשית ושמירה על קשר עם חבריהם לכיתה בימים מאתגרים אלו.

תמרה בלאושילד, מורה וסגנית המנהל באולפן 'מורשה':

הנני מלמדת עברית באולפנים מעל לשלושים שנה. מאז ומתמיד הרגשתי שיש לנו עבודה ייחודית, ובימים טרופים אלה על אחת כמה וכמה. מהרגע שנודע לנו על הפסקת הלימודים התארגַנוּ ללמידה מרחוק. לאור המצב, ובעקבות תגובותיהם של תלמידיי, אני חשה סיפוק עצום. תלמידינו עסוקים בלימוד השפה בצוותא, במקום להרגיש בדידות וחרדה בארץ חדשה. הפגישות ב-Zoom מלאות שמחת חיים והכרת תודה. כך, לעניות דעתי, הלימודים באולפן קיבלו גם צביון תרפואיטי עבור המורה והתלמידים גם יחד.

סנדרה טפלינסקי מארה״ב, תלמידה באולפן 'מורשה':

כשאנחנו בכיתה המקוונת, אני מרגישה שהזמנתי באושר את כל התלמידים והמורה לביתי. קיימת אווירה חמה וידידותית של למידה. יחד עם זאת אנחנו גם מתרכזים בלימודים. למרות המצב הקשה אני מקבלת השראה מכך שהאל מספק דרך ללמוד את שפת אבותינו. 

שלי שטיין מארה"ב, אולפן 'מורשה':

למרות מצב הקורונה, עם Zoom ניצלנו את ההזדמנות ללמוד עברית. בנוסף ללימוד עברית אנחנו יכולים לראות אחד את השני בכיתה ב-Zoom. זה טוב להיות בקשר עם החברים החדשים שלנו. אנחנו מקווים להיות בכיתה בירושלים ביחד, בלי Zoom, בקרוב.

אלה קנצ'יק, מורה באולפן קיבוץ נען:

רוב התלמידים בכיתה שלי צעירים מאוד – בני 20-19, לבד בארץ שבאו עם תוכניות מוגדרות ללמוד ולהתגייס לצבא, ובבת אחת הכול נקטע.

התחלנו ללמוד בלמידה מרחוק כבר מהשבוע הראשון של ההשבתה. למדנו רגיל – באותן שעות, באותו היקף, רק בזום.

לאט לאט התרגלנו לפורמט החדש. התלמידים מקפידים להגיע לשיעורים באותם זמנים כאילו אנחנו בכיתה הרגילה – מתוך החלטה שלהם להמשיך למרות הכול ולא לוותר.

אני מתקנת את העבודות שלהם בווטסאפ, בדוא"ל ובמסמכים השיתופיים שפתחתי לכל אחד.

אני עורכת פגישות אישיות, וביחד אנחנו מדברים על מה שעובר עליהם.

התלמידים מעריכים זאת מאוד ואני מרגישה שאני מצליחה להחזיר קצת פרופורציות, להיות אוזן קשבת וגם לקדם אותם.

הם מוכיחים משמעת עצמית, ערבות הדדית, תמיכה ועזרה לחבר בשעת אמת, במצב חירום – אלה ערכים שלא נלמדים באופן תיאורטי…קומץ סטודנטים שנקלע לסיטואציה תקדימית מוצא את עצמו ביחד, והם מטפחים את הקשרים, כי יש להם רק זה את זה, וגם זה במרחק של שני מטרים בלבד. יש כאן למידה משמעותית מאוד, לא רק למידה של השפה העברית.

אני מרגישה שזכיתי ללמוד וללמד בתקופת המשבר הזאת.

בשבועיים הראשונים לא עצמתי עין. פשוטו כמשמעו – היו לי לילות לבנים לגמרי – השוֹק, ההצפה, העומס, ההִתנסות בדבר חדש, האחריות. היום אני ישֵנה בלב שקט.

רפאל טולדו, עולה בן 33 מצרפת, בן לאב ישראלי, לומד באולפן קיבוץ נען:

אני גר ולומד עברית בקיבוץ. אני יותר להיות שמח להיות בקיבוץ מלהיות בפריז.

מאז שאין לימודים באולפן אני ממשיך ללמוד עם חברים מהאולפן. אנחנו שומרים על מרחק של שני מטרים זה מזה.

החדשון עוזר מאוד בלמידה מרחוק. בימי קורונה אפשר לקרוא וללמוד בעצמך כותרות, מבזקים וכתבות בחדשון.

סלביה שנקר, מורה באולפן רמלוד ברעות:

לעולה החדש נוסף קושי חדש: הבידוד החברתי והמשפחתי. ההוראה המקוונת בשעת חירום היא גלגל הצלה. תרומתה משמעותית מאוד ללומד המבוגר אשר סגור בדלת אמותיו, ללא תקשורת אמיתית עם העולם החיצון, מלבד קרובי המשפחה שלו, אם יש כאלה.

זוג מבוגרים ממודיעין עילית אמרו לי הבוקר שללא השיעורים בשעות הבוקר היו נשארים במיטתם. הנוכחות המלאה של הלומדים בשעות ההוראה מצביעה על חשיבותה של הלמידה בשעות הקשות.

תמר מיקצדזה, עלתה מגיאורגיה, לומדת באולפן רמלוד ברעות, גרה בלוד:
אני שמחה שיש הזדמנות ללמוד לפי זום. בשבילי זה כמו אנטי סטרס. השיעורים עוזרים להסיח את הדעת ממה שקורה ולהתקדם ולא להיעצר.

מיכאל ג'ואל, עלה לארץ מדרום אפריקה לפני חודשיים, תלמיד באולפן רמלוד ברעות, גר במודיעין:

זום, החבר הכי טוב החדש שלנו – מה היינו עושים בלעדיו! כמעט סיימנו את החודש הראשון של האולפן שלנו כאשר הנגיף פגע והביא לסיום פתאומי של השיעורים פנים אל פנים, בדיוק ברגע שאנחנו רואים שיפור בעברית שלנו. לכן, תוך שבוע מורינו המופלאים באולפן התחילו להעביר לנו שיעורי זום בכל יום. ואף על פי שזה לא כמו שיעורי פנים אל פנים ולא כל כך ארוך, אנו נפגשים כל יום במשך כשעה ללמוד. כולם מתרגלים להשתמש בטכנולוגיה. אנחנו מוצאים פינות שקטות בבית כדי ללמוד. זה לא קל כשגם המשפחות שלנו בבית. אבל מה שהכי חשוב זה שאנחנו יכולים להמשיך ללמוד לדבר בשפה של ארצנו.

פנינה שיינמן, מורה באולפן רמלוד ברמלה וברעות:

יש לנו חוויה מיוחדת בימים אלה. אנחנו לומדים מרחוק, אבל מרגישים קרובים יותר מתמיד.

 

בצילום למעלה: שיעור ב-Zoom באולפן מורשה בירושלים 

בצילום למטה: שיעור לילה בזום באולפן המשך תק"א, חרוב/ קלישר באר שבע. המורה: מיכל אגדי