מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתיתבישראל פרסם לאחרונה תוצאות של מחקר שכותרתו: עבודה בעת מחלה –תופעת הנוכחנות בישראל. הנוֹכְחָנוּת (presenteeism) – היא נוכחות של עובד במקום עבודתו בעת מחלה.
המחקר בדק לראשונה את תופעת הנוֹכְחָנוּת בשוק העבודה בישראל. המחקר התבסס על נתונים משנת 2016.
המחקר מצא כי 61% מהעובדים בישראל דיווחושהגיעו לעבודה בעת מחלה.
נשים וגברים
המחקר מצא כי הנוכחות של עובד במקום עבודתו בעת מחלה נפוצה יותר בקרבנשים (68%) מאשר בקרב גברים (61%).
ייתכן שחלק מההסבר לכך הוא שנשים נוטות לנצל יותר ימי מחלה בגין מחלת ילדים, ולכן חוששות אולי לנצל ימי מחלה נוספים כשהן חולות.
ענפים כלכליים
בחלוקה לפי ענפים כלכלייםהנוכחנות נפוצה יותר בקרב עובדים בשירותיאירוחואוכל, מינהלמקומי וציבורי, ביטחון וחינוך (שיעורי נוכחנות של 70% לפחות). בקרב העובדים בשירותי תחבורה ודואר שיעורי הנוכחנות נמוכים יותר – 57%.
לפי המחקר, שיעור התופעה בישראל גבוה בהרבה מהממוצעבמדינות האיחוד האירופי, שעומד על 42%, אך נמוך מאשר בארה"ב, שם השיעור הוא 68%.
שכירים, עצמאים, מנהלים
שיעורי הנוכחנות בקרב העצמאים גבוהים מאלה של השכירים (74% לעומת 65%).
מנהלים נוטים לנוכחנות יותר מעובדים שאינם מנהלים – 70% לעומת 64%.
שכר
עובדים שאינם זכאים לתשלוםבגין יום מחלה ראשון נוטים להגיע לעבודה בשיעור גבוה יותר מאלה הזכאים לתשלום מהיום הראשון – 67% לעומת 64%.
הארגון
עובדים יכולים להרגיש צורך להגיע לעבודה גם בעת מחלה מתוך חשש למעמדם ולמשרתם. נתון זה מדגיש את חשיבותה של "רוח המפקד"בתרבות הארגונית. מנהלים שמקיימים קשר טוב עם עובדיהם עשויים להמליץ להם לא להגיע לעבודה חולים ובכך לסייע בהפחתת הנוכחנות בקרב העובדים.
מחיר בריאותי וכלכלי
מחקרים מראים שתופעת הנוכחנות כרוכה במחירים בריאותיים וכלכליים כאחד.
הבעיה המרכזית היא ההיבטהבריאותי: עובדים שמגיעים חולים למקום עבודתם עלולים להדביק אחרים – עמיתים, לקוחות ותלמידים.
במצבי בריאות מסוימים הגעה לעבודה בעת מחלה יכולה להוביל להחמרה במצב הבריאותי, ועקבכך לגידול בהיעדרויות של העובד בהמשך.
המלצות המחקר
יש צורך לקדם תרבות ארגונית המעודדת שמירה על בריאות העובדים, תוך קביעהברורה שעובדים צריכים לקחת חופשת מחלה כאשר הם חולים במחלות מידבקות. עם זאת, אם המחלה אינה מידבקת, הגעה לעבודה בעת מחלה מאפשרת לעובד לשמור על שגרהמקצועית וחברתית שיכולה לסייע לו בתהליך ההחלמה.