פרס ישראל תשע"ח
פרס ישראל תשע"ח
מְצוּינות ותרומה מיוחדת לחברה ולמדינה
פרס ישראל המוענק על ידי משרד החינוך הוא פרס ממלכתי שמטרתו להביא לידי ביטוי הישגים משמעותיים בתחומי מדעי היהדות, הרוח והחברה, מדעי החיים והמדעים המדויקים, התרבות והאמנות ומפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינת ישראל.
הזוכים הם אזרחי-ישראל – יחידים, או שותפים, שגילו הצטיינות מיוחדת ופריצת דרך בתחומם או שתרמו תרומה מיוחדת לחברה בישראל.
טקס הענקת הפרסים נערך מדי שנה במוצאי יום העצמאות בירושלים, במעמד נשיא המדינה, ראש הממשלה, יו"ר הכנסת, נשיאת בית המשפט העליון, ראש עיריית ירושלים ושר החינוך.
פרסי ישראל יוענקו השנה לזוכים הבאים:
חתן פרס ישראל למפעל חיים בתחום טכנולוגיה וחדשנות יישומית:
מר גיל שויד
גיל שויד, מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט, הוא דוגמה ומופת להצמחת טכנולוגיות חדשניות וחברה רב לאומית מצליחה הפועלת עד היום ממדינת ישראל.
תרומתו למדינת ישראל משמעותית בפיתוחה של תעשיית ההיי טק מזה 25 שנים.
חתן פרס ישראל למפעל חיים בתחום חברה וקהילה:
ח"כ ושר החוץ לשעבר דוד לוי
דוד לוי עלה ארצה כנער מרבאט שבמרוקו אל המעברה ועיירת הפיתוח, והגיע לראש העשייה הציבורית והחברתית. הוא לוחם חברתי של השכבות החלשות, מנהיג עובדים ונציג עיירות הפיתוח והפרפרייה.
כלת פרס ישראל למפעל חיים בתחום חברה וקהילה:
הגב' מרים פרץ
מרים פרץ, אשת חינוך, שכלה שניים מבניה בקרבות ישראל. מאז היא מקדישה את חייה לחינוך ולהנחלת המורשת היהודית והציונית. היא עורכת הרצאות בפני בני נוער וחיילי צה"ל ובקהילות ברחבי העולם ומסייעת למשפחות שכולות ולפצועי צה"ל.
חתן פרס ישראל למפעל חיים בתחום עלייה וקיבוץ גלויות:
מר נתן שרנסקי
מפעל חייו של מר שרנסקי הוא הגשמה של חלום העשייה למען עלייה וקליטה: כפעיל בחו"ל, כאסיר ציון, ומאז עלייתו לישראל – בפעילות למען העולים לארץ, למען העם היהודי ומדינת ישראל. הוא כיהן בכנסת ישראל והיה שר בממשלת ישראל. פעילותו היא סמל למאבק על זכותם של היהודים לעלות לארץ ישראל, להתיישב ולהיקלט בה.
כלת פרס ישראל וחתן פרס ישראל למפעל חיים בתחום התעשייה:
הגב' יהודית ומר יהודה ברוניצקי
יהודה ברוניציקי, איש חזון, ממציא, יליד פולין, שרד את השואה. ביחד עם רעייתו, דיתה ברוניצקי, מראשונות נשות העסקים והיזמות בישראל, הקימו את קבוצת אורמת והפכו אותה לחברה מובילה בעולם באנרגיה גיאוטרמית. פעילותם פורצת דרך בתעשייה המקומית והעולמית. תרומתם משמעותית לחינוך הטכנולוגי, לקידום נשים ולחדשנות.
חתן פרס ישראל בתחום ספרות ושירה עברית:
הסופר דויד גרוסמן
דויד גרוסמן הוא אחד הקולות המרכזיים והמשפיעים בספרות ובתרבות הישראלית. ברומנים, בסיפורים, במסות, בכתיבתו התיעודית וביצירתו לילדים העמיד שורה של יצירות מופת המצטיינות ברגישות אנושית, בעמדה מוסרית נוקבת ובלשון ייחודית. ספריו תורגמו לעשרות שפות והוא אחד הסופרים הישראלים הנודעים והאהובים בעולם.
חתן פרס ישראל בתחום התקשורת:
מר רון בן ישי
העיתונאי רון בן ישי זוכה בפרס על סיקור ביטחוני, צבאי ובין לאומי מעמיק ואמין, תוך גילוי אומץ לב, במשך עשרות שנים.
לאחר מלחמת יום הכיפורים הוענק לו צל"ש הרמטכ"ל על טיפול בפצועים תחת אש האויב.
חתן פרס ישראל בתחום חקר הפסיכולוגיה:
פרופסור יצחק שלזינגר
פרופ' יצחק שלזינגר מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית הוא מחשובי המדענים בתחום הפסיכולינגויסטיקה. הוא תרם לחקר תהליכי הקריאה וחקר התפתחות השפה אצל ילדים. הוא היה חלוץ בתיעוד ובהמשגה של שפת הסימנים של החרשים בישראל.
חתן פרס ישראל בתחום חקר מדעי היהדות:
פרופסור אלישע קימרון
פרופ' אלישע קימרון הוא בלשן, חבר האקדמיה ללשון העברית ומראשי החוקרים של מגילות מדבר יהודה.
חתן פרס ישראל בתחום חקר התרבות, האמנות והמוזיקולוגיה:
פרופסור אדווין סרוסי
פרופ' אדווין סרוסי זוכה בפרס על תרומתו והישגיו במחקר המוזיקה היהודית באזור ספרד וצפון אפריקה והאימפריה העותמאנית. הוא מפורצי הדרך במחקר המוזיקה הפופולארית והמוזיקה המזרחית (המכונה ים תיכונית).
חתן פרס ישראל בתחום חקר המתמטיקה וחקר מדעי המחשב:
פרופסור אלכס לובוצקי
פרופ' אלכס לובוצקי הוא מחשובי החוקרים בעולם בתורת החבורות. עבודותיו השפיעו על תחומים רבים במתמטיקה ובמדעי המחשב.
כלת פרס ישראל למפעל חיים בתחום החינוך:
פרופסור נאוה בן צבי
פרופ' נאוה בן צבי, הייתה פרופ' מן המניין באוניברסיטה העברית בירושלים, יו"ר המרכז ללימודי מדעים. בשנות ה – 70 נמנתה עם צוות שהקים את האוניברסיטה הפתוחה לשם הנגשת ההשכלה לכלל האוכלוסייה.
פרופ' בן צבי היא חלוצה בתחום הנגשת החומרים לאינטרנט ומכהנת כיו"ר המרכז הישראלי למצויינות בחינוך. היא פעלה לשילוב של חרדים ושל בעלי לקויות למידה במוסדות להשכלה גבוהה.
חתן פרס ישראל בתחום החקלאות וההתיישבות:
מר יהודה הראל
יהודה הראל הוא אבי ההתיישבות הישראלית בגולן. איש חזון ומעשה אשר הפך את רמת הגולן משדה בזלת וקרב לאזור שוקק חיים.
חתן פרס ישראל בתחום חקר הפיזיקה והכימיה:
פרופסור שלמה הַבְלִין
פרופ' שלמה הבלין הוא בין פורצי הדרך בהכללה של הידע בתחומים פיזיקליים לתחומים רחבים. הוא מקדיש מזמנו וממרצו להנחלת מדע עכשווי לנוער ותורם רבות ליצירת קשרי מדע בין ישראל לעולם.
חתן פרס ישראל בחקר הכלכלה וחקר הסטטיסטיקה:
פרופסור סרג'יו הרט
פרופ׳ סרג׳יו הרט מהמחלקה לכלכלה והמחלקה למתמטיקה באוניברסיטה העברית הוא מבכירי הכלכלנים בארץ ובעולם. הוא עוסק בתחום תורת המשחקים על השלכותיה בתחומי הכלכלה השונים.
ברכות לזוכים ולזוכות בפרס!