בארץ

יום זכוית הילד 2024

יום זכוית הילד 2024 הצילום: MILNER MOSHE (לע"מ)

יום זכוית הילד 2024

ילדים במלחמה

לקראת יום זכויות הילד המצוין ב-20 בנובמבר, המועצה לשלום הילד הציגה בוועדה לזכויות הילד בכנסת נתונים עדכניים על השפעת המלחמה המתמשכת על הילדים בישראל.

הנתונים מתבססים על סקר שנעשה על 504 הורים לילדים בני 17-6.

מהנתונים עולה כי 24% מההורים מעידים שמצבו הרגשי של ילדם הורע מאוד בעקבות המצב הביטחוני. במשפחות החיילים במילואים –  32% מההורים העידו כי המצב הרגשי של ילדם הורע מאוד.
42% מהילדים חווים מצבים של לחץ ופחד לפחות פעם בשבועיים בעקבות המצב הביטחוני. כ- 16% חווים לחץ ופחד באופן יום יומי.
54% מהילדים חווים לחץ ופחד בעקבות האזעקות: כ-46% מצליחים לחזור לשגרה, וכ – 8% מתקשים לחזור לתפקד שעות ארוכות אחרי האזעקה.

תסמינים גופניים, נפשיים והתנהגותיים

כ-85% מההורים דיווחו על תסמינים פיזיים, נפשיים והתנהגותיים שחלה בהם עלייה אצל ילדיהם בהשפעת המצב הביטחוני: קרוב ל-40% מהילדים סובלים מעצבנות, הפרעות בשינה וחוסר שקט. 28% סובלים מתוקפנות או התפרצויות זעם. כ-41% מההורים ציינו עלייה בתסמינים פיזיים, ביניהם: כאבי בטן, כאבי ראש ודפיקות לב מוגברות. רבע (25%) מההורים ציינו שבעקבות המצב הביטחוני הופיעו שינויים בתזונה: אכילת יתר, אכילה רגשית או הימנעות מאכילה.

כשני שלישים (66%) מהילדים נמנעים מיציאה מהבית או מפחיתים את תדירות היציאה מהבית בגלל המצב הביטחוני.
19% מהילדים מכירים אישית או מקרוב מישהו שנרצח, נפגע או נפצע במהלך המלחמה.
שניים מכל חמישה ילדים (40%) נחשפו לתכני אלימות קשה או טרור ברשת או ברשתות החברתיות. החשיפה לתכנים קשים עולה עם הגיל. בגיל 17-14, 63% מהילדים נחשפו לתכנים אלה.
זקוקים לטיפול

29% מההורים ציינו שילדם היה זקוק לטיפול רגשי נפשי בשל קשיים הקשורים למלחמה. מחציתם (48%) לא קיבלו את הטיפול הנחוץ בשל מחסור בתורים זמינים או חוסר יכולת לשלם עבור הטיפול.

35% מההורים המילואימניקים ציינו שילדם זקוק לטיפול. 60% מהם לא קיבלו את הטיפול הנחוץ.

בתמונה: ילדים משחקים בחצר גן הילדים, במרכז העיר כפר סבא, 2001. הצילום: MILNER MOSHE (לע"מ D704-096)