חינוך

חינוך: ישראל לעומת מדינות ה-OECD

חינוך: ישראל לעומת מדינות ה-OECD הצילום: Kobi Gideon (לע"מ)

חינוך: ישראל לעומת מדינות ה-OECD

יש מה ללמוד

דוּ"ח שנתי שפִּרְסֵם לאחרונה אִרְגוּן המדינות המפותחות מַשְווֶה בין מַעַרְכוֹת החִינוּך במדינות המפותחות ובהן ישראל.

מהדו"ח עולה כי ההַשְקָעָה של ישראל בחינוך עדיין נמוכה מהמְמוּצָע במדינות ה-OECD, זאת לַמְרוֹת השִיפּוּר שחל בישראל בחלק מהמַדָדִים.

הנה נְתוּנִים אחדים שעולים מהדו"ח:

הַהוֹצָאָה הלְאוּמִית לְחִינוּך: ההוצאה הממוצעת לתלמיד בישראל נמוכה מזו של מדינות ה-OECD: כ-27,300 שקלים בשנה בישראל לְעוּמַת 37,800 שקלים ב-OECD. יש לְצַייֵן כי בין השנים 2014-2010 נִרְשְמָה עֲלִייָה של 15% בהוצאה השנתית לתלמיד בישראל.

הַצְפִיפוּת בכיתות: הכיתות בישראל הן מהצפופות במדינות ה- OECD. בחינוך היסודי בישראל יש כמעט 27 תלמידים בממוצע בכיתה לעומת כ-21 תלמידים במדינות ה- OECD. בחטיבות הביניים בישראל – 28 תלמידים בממוצע בכיתה לעומת כ-23 תלמידים במדינות המפותחות.

במשרד החינוך מציינים בעניין זה כי הנתונים הם משנה הקודמת לרפורמה שהחל המשרד לְהנהיג במַטָרָה לְצַמְצֵם את מספר התלמידים בכיתות. במשרד מַבְטִיחִים כי בעתיד מספר התלמידים המקסימאלי בכיתה לא יעלה על 34.

מספר שעות הלימוד: מספר שעות לימוד החוֹבָה של התלמידים בחינוך היסודי בישראל גבוה ב-25% מממוצע ה-OECD. עם זאת, אַף עַל פִּי שבישראל מלמדים יותר שעות, ההישגים של התלמידים במבחנים הבֵּין לְאוּמִייִם עֲדַיִין נמוכים בְּיַחַס לממוצע במדינות ה-OECD.

שְׂכַר המורים: לאורך השנים חל שיפור מַשְמָעוּתִי בשכר המורים בישראל אך קיים עדיין פַּעַר משמעותי בין השכר הממוצע למורה הישראלי לבין השכר הממוצע למורה במדינות ה-OECD.

רָמַת הַהַשְׂכָּלָה: והנה שני נתונים מְשמחים: שִיעוּר בַּעֲלֵי הַהַשְׂכָּלָה התִיכוֹנִית ובעלי ההשכלה הגבוהה בישראל גבוה מהממוצע במדינות המפותחות.

87 אחוזים מהתושבים בישראל הִשְלִימוּ השכלה תיכונית לעומת 78 אחוזים במדינות ה-OECD.

כמעט 50 אחוזים מהתושבים בישראל הם בעלי השכלה גבוהה לעומת 35.1 אחוזים במדינות ה-OECD.

בתמונה: ראש הממשלה בנימין נתניהו מבקר בבית ספר ביישוב מבועים לרגל פתיחת שנת הלימודים החדשה (Kobi Gideon, לע"מ)